típusok

Elektromos főzőedény típusok

Rizsfőzők

A rizsfőzők szuper kis kütyük a konyhában! Ha nem akarsz napokat a tűzhely előtt tölteni, ezek az elektromos eszközök közeli barátokká válnak. Rizst főznek, amíg csak el nem fáradunk a munka fáradalmaiban, és azon túl is! De ne hidd, hogy csak a rizsre specializálódtak – képesek más gabonák és könnyű herkentyűk összeütésére is.

A rizsfőzők előnyei

  1. Hé, szabadidő!: Ezek a gépek maguktól leállnak, amikor a rizs kész, így nekünk megmarad minden időnk a kedvenc sorozatunkra.
  2. Csináld egyszerűen: Csak nyomd meg a gombokat, állíts be egy programot, és amit tehetsz, az a várakozás, amíg a varázslat el nem készül!
  3. Több variáció: Jól bánnak a quinoával vagy árpával is, mert unalmas csak rizst főzni.
  4. Nem nagy ügy a takarítás: Az edények tapadásmentes bevonattal jönnek, szóval a kitakarítás csupán egy kis mosogatási mozdulat.

A rizsfőzők kiválasztásánál gondoljunk a méretre is! Kis családnak 3-5 főhöz jó, míg a nagyobb bandáknál a 10-12 fős kapacitás jöhet jól.

Hogyan válasszunk rizsfőzőt?

Ha rizsfőzőről van szó, fontos átnézni, milyen extrákkal rendelkeznek és mekkora a kapacitásuk. Hasznos tippeket gyűjtöttünk a vásárlási tippek oldalunkon, hogy megtaláld a hozzád legjobban passzoló darabot.

Ezek a rizsfőzők mindenkit boldoggá tesznek, aki gyorsan és könnyen szeretne isteni rizst készíteni. Tökéletes receptekből is válogathatsz a receptek oldalunkon, amelyekkel az ízléseredmények personalizálása igazán gyerekjáték.

Gőzfőzők

A gőzfőzők nagy slágerek a konyhában, mert velük egészségesen, szinte zsír nélkül főzhetünk. Ez a kis varázsló megőrzi az étel vitaminjait és ízét, emellett az életünket is megkönnyíti a gyors és egyszerű főzéssel.

A gőzfőzők működése

Egyszerűbb mint hinnéd: vizet forral, ami gőzzé alakul és így főzi meg a kaját. A legtöbb készülékben több szint van, szóval többféle ételt is dobhatunk fel egyszerre.

Dolog Részletek
Főzési idő Általában 10-30 perc
Kapacitás 2-10 liter
Gőzfőző szintek 1-3 szint
Energia Spórolós

Előnyök

  • Tiszta kaja: Megmaradnak a vitaminok, ásványi anyagok.
  • Tempó: Előbb az asztalon van az étel, mint a hagyományos módszerekkel.
  • Sokoldalú: Megy a zöldség, hal, és rizs is benne.

A választás szempontjai

Gőzfőző vásárlásakor jó pár dolgot érdemes átnézni:

  1. Kapacitás: Mennyi minden fér bele egyszerre?
  2. Szintek száma: Mennyire bírja el a konyhánk klikket?
  3. Tisztíthatóság: Mennyire macerás mosogatni?

Főzés ötletek

Gőzfőzővel csodás és tápláló éteket kreálhatunk. Mutatunk pár tippet:

  • Zöldségek: Brokkoli, répa, és borsó, gyorsan és finoman.
  • Hal: Gőzölt halfilé fűszerrel, zöldséggel feldobva.
  • Rizs: Pehelykönnyű rizs, ami remekül passzol bármilyen ételhez.

Lassú főzők

Ha egy ízletes kajára vágyik az ember, de épp nincs kedve hosszú órákon át a tűzhelynél izzadni, ezek az eszközök jönnek igazán jól. Ahogy a nevük is sugallja, mindent elvégeznek helyetted, anélkül hogy az alapos ízélményből bármi is hiányozna.

Előnyök

A lassú főzők több okból is imádnivalóak:

  • Könnyű kezelhetőség: Csak dobjuk be a hozzávalókat, kapcsoljuk be, és készen is vagyunk. Hagyd, hogy a gép tegye a dolgát!
  • Vitaminbarát: A türelmes főzés még a zöldségek vitaminját is megőrzi, szóval nyugi, nincs veszteség.
  • Pénztárcakímélő: Az olcsóbb húsokat is ízorgiává változtatja, mert minek költenénk drágábbra, amikor a lassú főző is szuperséfként működik?

Használat

Nem atomfizika az egész, csupán néhány könnyű lépés. Nézd meg, hogy működik egyszerűen:

Lépés Teendő
1. Dobj be minden megkívánt hozzávalót a főzőbe.
2. Fűszerezd meg bőségesen, és adj hozzá némi folyadékot.
3. Állítsd be az időt a recept szerint.
4. Hagyd, hogy a varázslat megtörténjen.
5. Tálalj és kóstold meg a mesterművedet!

Multifunkciós főzőedények

Ezek a masinák igazából úgy főznek, mint az álom—elindulhatunk bárhova, és mire visszatérünk, kész a lakoma. De mi is a csuda bennük?

Előnyök

Amikor a multifunkciós főzőedényekről beszélünk, az igazi nyeremény az, hogy szinte bármire használhatjuk—ha ízléses falatokra és több szabadidőre vágyunk, ez az eszköz a mi emberünk. Itt van egy asztal, ami tálal nekünk néhány menő funkciót, amitől leesik az állunk.

Funkciók Mire jó
Főzés Főzhetünk bármit, mint mondjuk levest, rizst, tésztát.
Párolás Zöldség vagy, ami éppen kéznél van, gőzölgő jóféle módon.
Vízforralás Másodpercek alatt tea vagy kávé alapanyag lesz nálunk.
Lassú főzés Kimondottan pörköltekhez meg levesekhez, mert néha csak ügyesnek számít nem sietni.
Sütés Akár kenyeret is süthet, vagy egy fincsi sütit.

Elektromos kukták vagyis gyorsfőzők

Szeretnénk néhány titkot megosztani veletek az elektromos kuktákról vagyis gyorsfőzőkről, amelyek a modern konyhák sztárjai lettek. Ezek a kütyük nemcsak hogy villámgyorsan dolgoznak, de még az energiával is spórolnak, ami manapság igazi főnyeremény! Miközben a gőzös jószág a konyhánkban működik, mi Netflixet nézhetünk, vagy épp egy keresztrejtvényt fejtünk – micsoda időmegtakarítás!

Vagyis, bármit megsüthetsz gyorsfőzőben, legyen szó húsokról, zöldségekről vagy akár egy sima kis csokis sütiről!

Tulajdonság Leírás
Maximális nyomás 10-15 PSI – a kedvenc kalóriabombáidhoz
Főzési idő 70%-kal gyorsabb, mint a megszokott módszerek
Kapacitás 4-10 liter – az egész családnak
Fűtési teljesítmény 800-1200 watt – csak nehogy túl sok kakaót adj neki

Miért imádjuk annyira?

Mert időt és energiát spórolhatunk vele! Tökéletes, ha rohanós a napunk és gyorsan kell valami finomat az asztalra varázsolni. Az étel íze pedig olyan, mintha egy Michelin-csillagos séf készítette volna, csak nem kell hozzá fáradtságos gasztroiskolába járni.

Nincs benne semmi ördöngösség. Csak bekapcsolod az időzítőt meg a hőfokszabályzót, aztán lazán hátradőlhetsz.

Befőző automaták

Ezek a kis célszerszámok lehetővé teszik, hogy a legfinomabb gyümölcsöket és zöldségeket konzerváljuk, így mindig kéznél lesz egy kis napfény a szürke téli napokon.

Működésük

A befőző automatáknál nincs mese, ezek tényleg tudják a dolgukat. Beállítjuk a megfelelő hőmérsékletet és időzítőt, aztán már csak élvezni kell a végeredményt. Az automatikus beállítási lehetőségek segítenek abban, hogy minden precízen legyen elvégezve. Tipp: mindig tartsuk be az útmutató szerinti időtartamot!

Típus Ajánlott időtartam Hőmérséklet
Gyümölcsök 10-15 perc 85-90 °C
Zöldségek 15-20 perc 85-90 °C
Lekvárok 20-25 perc 90-95 °C

Előnyök

Miért ne használnánk befőző automatát? Mindjárt soroljuk is:

  • Egyszerű használat: Csak beindítjuk, mi meg hátradőlünk és várjuk a kész csodát.
  • Időmegtakarítás: Minél több az alapanyag, annál több idő marad másra, tehát a végtelen kavargatás a múlté.
  • Ízek megőrzése: A helyes hőmérséklet beállítása biztosítja, hogy a zöldségek és gyümölcsök a lehető legjobb formájukat őrizzék meg.

Mire figyeljünk vásárláskor

Ha rászánjuk magunkat a vásárlásra, íme, mire figyeljünk:

  • Űrtartalom: Válasszunk, ami elbírja a családnak szánt mennyiséget.
  • Funkciók: Jó, ha van benne pár extra, ami megkönnyíthet mindent, mint egy kis titkos fegyver.

Szeretnél még több infót? Nézz körül a befőző automaták oldalunkon, ahol minden részlet megvan.

A befőző automaták igazán hasznos részei a konyhai eszközarzenálnak. Ezekkel biztosítva van, hogy a nyár ízei mindig kéznél legyenek, bármikor is csap le a dzsemszezon.

Elektromos serpenyők

Kedvenc tulajdonságunk bennük, hogy szinte azonnal felmelegszenek, plusz mindenhol egyformán melegek, így a brownie-tól a rántottáig minden étel jól fog sikerülni.

Az elektromos serpenyők előnyei

Most nézzünk néhány okot, amiért toplistásak:

  • Gyors felmelegedés: Olyan gyorsan felmelegszenek, hogy az idő is megáll egy pillanatra.
  • Hőszabályozás: Állítható gombocskáikat tekergetve mindig pont megfelelő lesz a melegség.
  • Könnyű tisztítás: Alig tapad hozzá valami, így a mosogatás csupán egy gyors törlés.
Jellemzők Előnyök
Gyors felmelegedés Időt takaríthatsz meg
Hőszabályozás Pontos hőmérséklet, bármire
Könnyű tisztítás Nincs többé súrolás

Milyen ételeket készíthetünk elektromos serpenyőben?

  • Sültek: Hús vagy zöldség gyors átforgatása
  • Omlett vagy tojásételek: Csak beleütjük a tojást és már kész is!
  • Rizs és tészta: Az egyszerű köret mostantól nem feladat többé
  • Párolt ételek: A zöldségek megőrzik minden finom ízüket és vitamintartalmukat

A szerzőről

Shopping Cart